Lukker og blender
Blenderen er "hullet" i objektivet som slipper lyset inn i kamrera - og kan gjøres større eller mindre. Lukkeren er en "gardin" som er åpen i en viss tid for å slippe lyset inn til filmen.
Når vi har en film i kamera med en gitt ISO-verdi, kan vi derfor få riktig eksponering av denne ved å bruke forskjellige kombinasjoner av lukkertid og blenderåpning. Øker vi den ene, må vi redusere den andre og omvendt.
skrur vi kranen fullt opp, går det raskt å fylle bøtten
skrur vi litt opp, går det lang tid å fylle bøtten
Begge deler gir oss en full 10l bøtte vann. Riktig eksponering kan altså oppnåes ved at vi:
bruker stor blenderåpning - og lukkertiden vil være rask.
bruker liten blenderåpning - og lukkertiden vil bli lang.
Ikke alle kamera kan vi justere blenderåpning eller lukkertid på. Men likevel vil kamera bruke denne "regelen" når bildet blir tatt. Er det svakt lys, vil lukkertiden bli lang - og vi kan lett få uskarpe bilder pga bevegelse i kamera. Under slike forhold må vi enten:
bruke blitz ( får kamera til å bruke rask lukkertid)
bruke stativ (hindrer bevegelse i kamera)
bruke film med høy ISO-verdi - slik at lukkertiden kan bli raskere ( husk at høy ISO-verdi betyr at filmen trenger mindre lys enn lav ISO-verdi).
Dybdeskarphet
Når du skal ta et bilde må du velge et punkt som skal være maksimalt skarpt. Når du fokuserer på dette punktet, vil du som regel se at et område foran og bak dette punktet også ser ganske skarpt ut. Dette området kalles dybdeskarpheten. Størrelsen på dybdeskarpheten er avhengig av flere faktorer: Blenderåpning, brennvidde, avstand til motivet og forstørrelsesgrad. Den er derfor delvis et resultat av valg du gjør, men aldri helt og fullt under din kontroll.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar